5 Misverstanden over yoga ontkracht

In de wereld van vandaag zijn er een hele hoop, misverstanden over yoga de wereld ingesmeten. Tijd om deze eventjes te ontkrachten waardoor ook jij gelooft dat je NU op een yogamat kunt stappen!  

Misverstand 1: Je moet lenig zijn om yoga te doen. 

Zeggen dat je geen yoga doet omdat je niet lenig bent, is hetzelfde als zeggen dat je niet moet douchen omdat je vuil bent.  

Ikzelf was zo stijf als een hark en kon zelfs mijn voeten niet aanraken wanneer ik naar een vooroverbuiging ging. Echte yoga is niet zoals die van in de boekskes. Echte yoga houdt in dat je gewoon komt opdagen. Op je mat, je vooroordelen achtergelaten bij de voordeur. Het is wel zo dat het regelmatig beoefenen van yoga, jou leniger maakt. Des te meer een reden om nu met yoga te beginnen  

Misverstand 2: Yoga is voor zweverige mensen.  

Dat yoga voor sommige mensen een soort van een spiritueel pad kan zijn, daar ben ik het volledig met eens. Door yoga te beoefenen ga je niet gaan zweven, integendeel: je komt meer in het hier en nu. Beide voetjes op de grond, in de realiteit. Probeer maar eens een hoofdstand te doen wanneer je met je gedachten bij je TO DO list zit. Ik kan het je zeggen uit ondervinding: GEEN STRAK PLAN. Tenzij je graag een paar dagen thuis bent van het werk natuurlijk. Ga dan voornamelijk je gang maar ik wil hier zeker niet aan zetten tot ziekteverzuim.  

Als je regelmatig yoga beoefent, word je wel bewuster van het leven, eveneens van je denken en doen. Wil dat daarom zeggen dat je gaat zweven naar een hoger bewustzijn? Nou, helemaal niet. Mensen, de tijd van de hippies, die is echt wel achter de rug… Dit is het nieuwe tijdperk, het tijdperk van de realistische hippies. Hippies, als in mensen die gewoon lekker doen waar ze zin in hebben en het schijt hebben aan vooroordelen. Dus pak die yoga mat en ga er lekker voor!  

Misverstand 3: Je moet slank zijn voor yoga.  

Sorry, dikste quatch ever. In de lessen die ik volg – in eender welke stijl dan ook – is er een arsenaal aan verschillende mensen. Dit maakt yoga één van de mooiste soorten lichaamsbeweging die er bestaan. Wanneer je daar op je matje staat, vallen alle verwachtingen weg. Je bent wie je bent en dat is genoeg. Oud, jong, dik, dun, Yoga is er voor iedereen. Er is in een yogales geen ruimte voor competitiviteit en vooroordelen. Er is alleen ruimte om jezelf te zijn. En is dat niet één van de mooiste reden om nu aan yoga te beginnen?  

Dit misverstand is naar mijn mening de wereld ingesmeten door de perfecte instagram-chickies. En jawel, misschien maak ik mijzelf daar af en toe ook wel schuldig aan, door alleen maar headstands en moeilijke houdingen te posten.   

Maar ik nodig jullie uit om eens nuchter na te denken, hoeveel foto’s en bewerkingen zouden er moeten gebeuren om die ene perfecte foto te nemen? 20, 30, 100? Ikzelf moet er soms al 120 nemen. Want fotogeniek zijn mensen, het is een talent. Zeker als je fotograaf en model moet zijn tegelijkertijd. Daarbij komt misschien nog een uur aan fotobewerkingen bij om het geheel er goed er goed te laten uitzien.  

Neen mensen, sociale media is niet het werkelijke leven. Sociale media is voor veel van deze mensen een bron van inkomsten. En laten we eerlijk zijn een instafeed met foto’s waarop je op je muil valt of verkrampt in een pose staat zou enorm grappig zijn, maar lokt voor hen helaas geen sponsors.  

Besluit, neem de sociale media steeds met een korrel zout en gebruik het vooral als inspiratie!  

Misverstand 4: Yoga draait om moeilijke houdingen.  

Fout! Voor elke ‘moeilijke’ yoga houding bestaan er evenzeer 10 simpelere houdingen of variaties. Waarom heb ik die ‘moeilijke’ tussen aanhalingstekens gezet? Wel, ik ben van mening dat iedereen zijn eigen practice heeft en dus ook zijn eigen struggles die daarmee gepaard gaan. Soms kan het zijn dat je heel open bent in de heupen en heel gemakkelijk in een split kan komen. Daar staat bijvoorbeeld tegenover dat je totaal geen evenwicht hebt en omvalt maar wanneer je nog maar denkt om op één been te balanceren. Laat staan dat je recht blijft bij een headstand.  

Waar ik jullie evenzeer van bewust wil maken is dat de foto’s van de ‘perfecte yogaposes’ – als die al bestaan- niet gemaakt zijn vanaf de eerste dag dat iemand aan yoga doet. Moest iemand van mij een foto genomen hebben de eerste dag dat ik yoga deed, dat zou pas gieren geweest zijn. Neen, we moeten realistisch zijn. De meerderheid van de yogi’s die deze foto’s kunnen posten, hebben daarvoor in hun practice enorm veel tijd en geduld gestoken. Want dat kan je helaas niet van vandaag op morgen. Stel je voor …  

Dus moraal van het verhaal: Het is jouw individuele practice met jouw individuele struggles. Bovendien is de weg naar een moeilijke pose even leuk als wanneer je op een (onverwachte) moment in de houding zelf komt.  

Misverstand 5: Yoga is voor rustige mensen.  

HA HA HA. Meer kan ik niet zeggen. Of toch wel: yoga is voor mensen die gek worden van het geratel in hun hoofd. En dan nog. Yoga biedt geen zekerheid dat dat geratel zal stoppen. Het kan je wel helpen…  

In yoga kunnen mensen hun energie ook kwijt. Kijk bijvoorbeeld naar de dynamische ashtanga of vinyasa practice…  

Neen, yoga is een manier voor rust vinden. Ik denk dat het daarom zo populair begint te worden in Europa. Door onze drukke levens zoeken we immers naar meer rust. En yoga kan ons daar zeker hulp voor bieden alsook een houvast. 

We zijn allemaal (tijdelijk?) een beetje gek door onze “monkey mind”. Dus ook JIJ bent welkom in onze yogales!

4 Comments on “5 Misverstanden over yoga ontkracht

  1. He, ik krijg meteen zin om weer eens naar yoga te gaan. Ik heb altijd pilatus gedaan, maar dat lijkt er op. Weet nooit precies waar het verschil zit, het idee is denk ik hetzelfde. gr. Jeannet

    • Zeker doen echt de moeite! Yoga in meer gefocust op de ademhaling en niet zo zeer op spierversterking zoals pilates. Het versterken van de spieren is een mooie surplus maar niet het doel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: