Wat je moet weten over Meridianen

Sommige van jullie hebben er wel al eens van gehoord, de meridianen. Ze komen soms aanbod in acupunctuurbehandelingen, shiatsu massages of jawel, in yin yoga. Maar wat zijn ze nu juist?  

Wat is ‘Chi’?  

Wel, om meridianen te verklaren is het belangrijk om eerst uit te leggen wat de term ‘Chi’ juist is.  

De term ‘Chi’ vindt zijn roots terug in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een term die minstens al 4000 jaar meegaat de Chinese gezondheidsleer. Een ander woord voor ‘Chi’ is ‘prana’. Een term die regelmatig terugkomt in yogalessen. Deze termen staan voor de energie die doorheen héél ons lichaam stroomt: onze levensenergie. 

Meridianen: de onzichtbare wegen in ons lichaam   

Onze ‘Chi’ bereikt onze belangrijke weefsels via een onzichtbaar netwerk, onze meridianen. Ze zijn liggen verweven in onze fascia, en zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Het is net zoals ‘chi’ iets ongrijpbaars, waardoor er toch wel wat sceptici zijn. Toch wordt deze eeuwenoude Chinese kennis steeds meer en meer gewaardeerd in het Westerse geneeskunde. Zo raden sommige dokters soms acupunctuur en shiatsu behandelingen aan voor verschillende medische problemen.  

Meridianen en hun organen

Ons lichaam heeft 12 belangrijke meridianen die doorheen heel ons lichaam lopen. Elk van deze meridianen zijn gekoppeld aan een bepaald orgaan, waaraan ze dan ook hun naam te danken hebben. Hun functie reikt verder dan alleen het fysieke maar heeft evenzeer een invloed op de psyche. Daarom is het van groot belang dat deze banen vrij zijn van blokkages voor een optimale balans in het lichaam. 

Wanneer de energiestroming in de meridianen verstoord is, kan dat leiden tot fysieke en psychische klachten. Zo kan bijvoorbeeld een verstoorde levermeridiaan zich niet alleen uiten in… maar ook in prikkelbaarheid.  

Bovendien is het belangrijk om te weten dat meridianen bestaan uit ‘koppeltjes’. Elke meridiaan heeft een yin of een yang partner. De functies van deze partnermeridianen zijn gelijklopend. 

Meridianen en yin yoga  

Niet alleen met shiatsu of acupunctuur kunnen we de doorstroming van deze netwerken beïnvloeden, maar ook yin yoga kan heel effectief zijn!  Door onze fascia of bindweefsel te stretchen voor langere tijd, wordt de doorstroming van bloed en dus ook energie even geblokkeerd. Ik hoor het je denken, is dit wel okee?  

Natuurlijk! Door onze stretch los te laten na 3 minuten, stroomt er niet alleen meer bloed door onze weefsels maar eveneens meer ‘chi’.  Daardoor kunnen blokkades in deze meridianen opgeheven worden. Waardoor we niet alleen meer balans meer balans ontwikkelen in ons fysiek lichaam maar evenzeer in onze emotionele toestand!  

In de volgende blogs meer over de specifieke meridianen!  

One Comment on “Wat je moet weten over Meridianen

  1. Pingback: De Lever Meridiaan, ons emotioneel welzijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: