De Lever Meridiaan, ons emotioneel welzijn

In de vorige blogpost namen we onder de loep wat meridianen juist waren. In de volgende blogposts die gaan volgen, gaan we dieper in op de 12 meridianen en hun functie. In de blogpost van vandaag bespreken we de Levermeridiaan. Voor een beetje te kunnen volgen is het van belang dat weet wat ‘chi’ en meridianen juist zijn. Is dit niet geval? Geen probleem! Lees dan zeker de vorige blogpost. 

Functie van de lever 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde staat de lever in voor de opslag en het transporteren van het bloed doorheen het lichaam. De lever is niet alleen verantwoordelijk voor het transport van het bloed maar eveneens voor het transport van ‘chi’ of levensenergie in. Bovendien heeft de lever een belangrijke functie voor het voeden van de ogen en nagels.  

Waar bevindt deze meridiaan zich?  

De Lever meridiaan start ter hoogte van de binnenkant van de dikke teen en loopt over de bovenkant van de voet naar het binnenbeen. Van daaruit gaat hij naar de liezen toe, om zo naar de onderbuik te gaan, daar vloeit hij over in de lever en de galblaas. Ben je meer visueel? Bekijk dan de onderstaande afbeelding.

Doordat de levermeridiaan start in het onderste gedeelte van het lichaam spreken we over een ‘yin’ orgaan. 

The lever meridiaan

yinyoga.com

Onbalans  

Wanneer de energie in deze meridiaan geblokkeerd is kan dit zich uiten in verschillende symptomen. Frustratie, prikkelbaarheid, kwaadheid. Op fysiek vlak zien we vermoeidheid, migraine, buikkrampen, problemen bij de menstruatie, buikkrampen, … Dit is slechts een kleine greep uit een heel arsenaal!  

Balans  

Een levermeridiaan in balans zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zijn emoties in evenwicht zijn. Ze staan open verandering en transformatie. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en beschikken over veel empathie. Wanneer ze dan eens van streek zijn, kunnen ze hun snel herpakken!  

Yoga to the rescue!  

Houdingen die kunnen helpen bij het herstel van de balans in de deze meridiaan zijn: 

♡ Butterfly pose  

♡ Frog  

♡ Straddle 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: