Jess To Yoga

Blog

Van het zweverige type ben ik niet, eerder een realistische hippie… 

Hadden ze mij een jaar gelede gezegd dat ik een trouwe beoefenaar van yoga zou zijn en dagelijks zou mediteren, zou ik jullie allemaal eens goed uitgelachen hebben, gekke mensen!  

What the…

En plots in de grootste identiteitscrisis die ik mij kon bedenken, belandde ik in een yogastudio. Jawel: zo eentje met boeddha-figuren, wierookstokjes en zweverige muziek. En dan spreek ik nog niet over de “ohm” die plots iedereen in zijn eigen stemgeluid was aan het chanten. Mijn eerste gedacht?! Sterk spul dat ze hier gebruiken…. 

Ik moet jullie toegeven, ik heb eventjes overwogen om stiekem buiten te glippen.  

Toch was er iets dat zei, komaan jongske, DIT is wat je nodig hebt… En toen ik er even over nadacht en ik zeker wist dat er geen camera’s hingen, dacht ik: ach ja, waarom niet? De mensen die daar waren, zagen er allemaal gelukkig uit dus misschien kon ik hier wel iets van leren.  

Gezocht: hobby

Door mijn onstabiele, onsociale werkuren, shiftensysteem (juij) heb ik eigenlijk weinig contact met mensen die geen shifts werken. The perks of working in shifts. Pas op, je krijgt er wel een goed gevoel voor sarcasme en vettige humor voor in de plaats. 

Sinds ik werk, heb ik ook heel weinig tijd voor dingen buiten mijn werk. Ik ben al eens blij dat ik gewoon zuur en asociaal op mijn zeteltje mag liggen! Maar op een dag bedacht me ik dat had ik me dat continue werken, elk weekend feesten en de dag erna zuur zetelhangen niet echt een zingevend leven is. Ik moest opzoek naar een nieuw doel…   

Scrollen, scrollen, scrollen op het internet dus. Van op de zetel, duuuh  Zwemmen? Neen, ik haat water in mijn neus (for real!) Fietsen? Hahaha! En dan bergop moeten? No thanks. Lopen? Daar was mijn milt niet zo super blij mee. Ik snap ook niet waarom mensen aan zo’n sadistische sport verslaafd worden. Blijkbaar komen door lopen endorfines vrij in het lichaam. Ik heb het geprobeerd…  

Guess what?  Nadat ik bijna het witte licht aan het einde van de tunnel heb gezien, blijkt ook nog eens dat er iets mis is met mijn hormoonproductie. Het was dat of misschien kwam mijn lopen, helemaal niet in de buurt van het ECHTE lopen. Kortom: geen 10 miles voor Jessica.  

Ik denk dat ik mijn punt wel gemaakt heb, ik ben geen atletisch type. Dus maar wat verder swipen op facebook en verder zwelgen in mijn eigen zelfmedelijden en dat alles – jawel – op mijn zetel.  

Eureka!

Door dat doelloos swipen, zag ik ineens het woord “yogalessen” staan. Ja yogalessen, misschien was dat wel iets voor mij? Nu moet ik nog het geluk hebben dat er een of andere yogastudio (ja, ze noemen die echt zo) in de buurt is. My lucky day, 10 minuutjes van mijn zetel was er één. En er stond nog bij: “iedereen welkom”. Ja, u leest het goed, dus ook mensen die het sportgehalte van een slak hebben. Met andere woorden: eindelijk miscchien een sport waar ik iets in kon bereiken.  

De kennismaking…

Soit, mijn eerste ontmoeting kan je in het begin van mijn post lezen.  

Hoewel mijn innerlijke realist dacht van: what the hell?” had ik toch een heel speciaal gevoel vanbinnen. Neen, geen vlinders in mijn buik of het gevoel van een lege blaas, nadat je uren hebt moeten inhouden omdat er geen toilet in de buurt was.  

Een gevoel van rust, wakker worden nadat je bijna bent dood gegaan van de miltsteken. Want helaas, ook om yoga te beoefenen heb je enigszins een beetje conditie nodig, om over flexibiliteit nog maar te zwijgen… Dat hadden ze wel eens in de beschrijving mogen zetten (knipoog).

Maar ik wijk weer af, sorry… 

Neen, ik had het gevoel wakker te worden. Niet zoals wakker worden na een zalig slaapje wanneer die wekker weer eens staat te rinkelen. Neen, wakker worden als in opstaan en genieten van de rust. Want ja, toen besefte ik het, ik leefde al een aantal maanden op automatische piloot. De enige emoties die ik had de laatste tijd had waren frustratie en cynisme. Oh wacht, cynisme is geen emotie, jammer. Op dat moment besefte ik dat er iets moest veranderen. En toen was het tijd voor identiteitscrisis nummer 34898…  

Sindsdien heb ik besloten dat yoga mijn ding is. Ja inderdaad, ik heb nu een ‘ding’, en ik heb sinds die dag geen enkele dag overgeslagen. Dat verbaast de mensen dicht rondom mij nog steeds. Ik heb de reputatie in het begin altijd voor de volle 100% te gaan voor mijn ideeën en impulsieve uitspattingen. Dit duurt meestal tot de week erna, als ik weer een ander nieuw idee heb, waar ik mij dan ongetwijfeld weer volledig voor smijt. Jawel, mijn enthousiasme siert mij…

Wat yoga is voor mij …

Elke week, bijna elke dag, practice ik MIJN yoga. Mijn yoga is mijn ontdekkingsreis naar mezelf, naar hoe ik sta en wat ik doe in het leven. En ja, dat is soms heel confronterend, want soms zit je niet op de juiste weg en beland je in een kleine identiteitscrisis. Maar het is voor mij ook heel bevrijdend. Sinds ik yoga beoefen heb ik mijn lach, mijn levensvreugde, mijn doel en mijn humor (voor moesten jullie het nog niet gemerkt hebben) teruggevonden. En daar alleen al ben ik ontzettend dankbaar voor.  

Naast eten, mijn vrienden en af en toe zetel hangen, is yoga mijn houvast in het leven.  

Sindsdien noem ik mezelf een realistische hippie: voetjes op de grond maar luisterend naar je hart.  

En voor de nieuwsgierigen onder ons! Ik ben nu degene die met volle overtuiging meedoet met de “ohm”-chanten alsof het een auditie is voor de Voice van Vlaanderen. 😉  

Namasté Jess!

In de vorige blogpost namen we onder de loep wat meridianen juist waren. In de volgende blogposts die gaan volgen, gaan we dieper in op de 12 meridianen en hun functie. In de blogpost van vandaag bespreken we de Levermeridiaan. Voor een beetje te kunnen volgen is het van belang dat weet wat ‘chi’ en meridianen juist zijn. Is dit niet geval? Geen probleem! Lees dan zeker de vorige blogpost. 

Functie van de lever 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde staat de lever in voor de opslag en het transporteren van het bloed doorheen het lichaam. De lever is niet alleen verantwoordelijk voor het transport van het bloed maar eveneens voor het transport van ‘chi’ of levensenergie in. Bovendien heeft de lever een belangrijke functie voor het voeden van de ogen en nagels.  

Waar bevindt deze meridiaan zich?  

De Lever meridiaan start ter hoogte van de binnenkant van de dikke teen en loopt over de bovenkant van de voet naar het binnenbeen. Van daaruit gaat hij naar de liezen toe, om zo naar de onderbuik te gaan, daar vloeit hij over in de lever en de galblaas. Ben je meer visueel? Bekijk dan de onderstaande afbeelding.

Doordat de levermeridiaan start in het onderste gedeelte van het lichaam spreken we over een ‘yin’ orgaan. 

The lever meridiaan

yinyoga.com

Onbalans  

Wanneer de energie in deze meridiaan geblokkeerd is kan dit zich uiten in verschillende symptomen. Frustratie, prikkelbaarheid, kwaadheid. Op fysiek vlak zien we vermoeidheid, migraine, buikkrampen, problemen bij de menstruatie, buikkrampen, … Dit is slechts een kleine greep uit een heel arsenaal!  

Balans  

Een levermeridiaan in balans zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zijn emoties in evenwicht zijn. Ze staan open verandering en transformatie. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en beschikken over veel empathie. Wanneer ze dan eens van streek zijn, kunnen ze hun snel herpakken!  

Yoga to the rescue!  

Houdingen die kunnen helpen bij het herstel van de balans in de deze meridiaan zijn: 

♡ Butterfly pose  

♡ Frog  

♡ Straddle 

Sommige van jullie hebben er wel al eens van gehoord, de meridianen. Ze komen soms aanbod in acupunctuurbehandelingen, shiatsu massages of jawel, in yin yoga. Maar wat zijn ze nu juist?  

Wat is ‘Chi’?  

Wel, om meridianen te verklaren is het belangrijk om eerst uit te leggen wat de term ‘Chi’ juist is.  

De term ‘Chi’ vindt zijn roots terug in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een term die minstens al 4000 jaar meegaat de Chinese gezondheidsleer. Een ander woord voor ‘Chi’ is ‘prana’. Een term die regelmatig terugkomt in yogalessen. Deze termen staan voor de energie die doorheen héél ons lichaam stroomt: onze levensenergie. 

Meridianen: de onzichtbare wegen in ons lichaam   

Onze ‘Chi’ bereikt onze belangrijke weefsels via een onzichtbaar netwerk, onze meridianen. Ze zijn liggen verweven in onze fascia, en zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Het is net zoals ‘chi’ iets ongrijpbaars, waardoor er toch wel wat sceptici zijn. Toch wordt deze eeuwenoude Chinese kennis steeds meer en meer gewaardeerd in het Westerse geneeskunde. Zo raden sommige dokters soms acupunctuur en shiatsu behandelingen aan voor verschillende medische problemen.  

Meridianen en hun organen

Ons lichaam heeft 12 belangrijke meridianen die doorheen heel ons lichaam lopen. Elk van deze meridianen zijn gekoppeld aan een bepaald orgaan, waaraan ze dan ook hun naam te danken hebben. Hun functie reikt verder dan alleen het fysieke maar heeft evenzeer een invloed op de psyche. Daarom is het van groot belang dat deze banen vrij zijn van blokkages voor een optimale balans in het lichaam. 

Wanneer de energiestroming in de meridianen verstoord is, kan dat leiden tot fysieke en psychische klachten. Zo kan bijvoorbeeld een verstoorde levermeridiaan zich niet alleen uiten in… maar ook in prikkelbaarheid.  

Bovendien is het belangrijk om te weten dat meridianen bestaan uit ‘koppeltjes’. Elke meridiaan heeft een yin of een yang partner. De functies van deze partnermeridianen zijn gelijklopend. 

Meridianen en yin yoga  

Niet alleen met shiatsu of acupunctuur kunnen we de doorstroming van deze netwerken beïnvloeden, maar ook yin yoga kan heel effectief zijn!  Door onze fascia of bindweefsel te stretchen voor langere tijd, wordt de doorstroming van bloed en dus ook energie even geblokkeerd. Ik hoor het je denken, is dit wel okee?  

Natuurlijk! Door onze stretch los te laten na 3 minuten, stroomt er niet alleen meer bloed door onze weefsels maar eveneens meer ‘chi’.  Daardoor kunnen blokkades in deze meridianen opgeheven worden. Waardoor we niet alleen meer balans meer balans ontwikkelen in ons fysiek lichaam maar evenzeer in onze emotionele toestand!  

In de volgende blogs meer over de specifieke meridianen!  

Iedereen kent het wel, de stress van de feestdagen….

Van hier naar daar hollen. Last-minute Kerstcadeaus proberen scoren. Ondanks dat je het jezelf zwoer er dit keer vroeger aan te beginnen. Bij deze danku Bol.com! Jezelf voorbij lopen, nog eens naar de winkel, voor de dingen die je vergeten bent. Om over de verplichte ‘nummerkes’ nog maar te zwijgen.

Een gezellige, warme periode die eveneens voor vele veel stress met zich meebrengt.  Een periode waarin je tussen de familiefeesten door wel wat yoga kunt gebruiken. Een halfuurtje ervan tussen, even op adem komen, en er weer tegenaan gaan. En ik begrijp het, misschien ontbreekt de creativiteit omdat die in al onze originele kadoo’kes steekt.

En daarom voor jullie, mijn yogi’s, een anti-holiday-stress-yin flow’ke. Een kerstkadoo’tje dat misschien niet ‘gescoord’ is in de graafste winkel van’t stad maar met veel liefde is gegeven.

Wat heb je nodig?

Processed with VSCO with ka1 preset

  • Een (yoga) mat
  • 2 blokjes
  • Bolster (rond langwerpig kussen)

MAAR

Heb je geen matje? Geen probleem. Je kan deze mini flow ook in bed of op de zetel doen. Zorg dat je er 2 kussen’tjes bijneemt, zodat deze kunnen dienen als bolster.               Neem er misschien ook een timer’tje bij zodat je bij savasana niet in slaap valt ;-).

Savansana – 5 min

savasana pose

Savasana met de armen open, handpalmen naar boven

De ultieme relax pose. De eerste 5 minuten kan je nog steeds het onrustige ‘ik-moet-nog-zoveel-doen’ geschater horen in je hoofd. Dat is heel normaal geeft het even tijd. Onze gedachten in deze hectische periode afzetten is niet zo simpel. Het is geen knoopje dat je omdraait (spijtig genoeg) 

Voel je lichaam liggen op je mat, in de zetel, in bed, en ga met je aandacht naar je tenen en ontspan deze. Van hier uit ga je met je aandacht stilletjes lichaamsdeel per lichaamsdeel naar boven en je gaat alles extra proberen loslaten. Daarbij leg je extra de focus op je schouders en je kaak. Waarom? Dit is een gebied waarin we veel stress opgeslagen. 

Leg je handen op je buik en voel hoe je ademt, zonder daaraan iets te willen veranderen. Voel hoe je buik zachtjes opgaat wanneer je inademt en hoe deze terug zakjes wanneer je uitademt. Is deze snel of oppervlakkig? 

Processed with VSCO with ka1 preset

Savasana met de handen op de buik

Misschien merk je dat alles, je lichaam inclusief het gekwebbel in je hoofd wat rustiger wordt? 

Na de 5de minuut, begin je zachtjes je vingers te bewegen, je tenen te bewegen. Rol misschien nog even op je rechterzij en kom langzaam naar een zittende houding. 

Knees-to-Chest – 1 min 

Masseer zelf je onderrug door zachtjes van links naar rechts te bewegen.

Processed with VSCO with ka1 preset

Knieën naar de borst toe

Happy baby – 3 min 

Breng dan je voelzolen naar boven, breng je handen achter je knieën .

Processed with VSCO with ka1 preset

Happy baby pose met handen achter de knieën

 

Voel je meer ruimte neem je dan enkels of je dikke teen vast.

Processed with VSCO with ka1 preset

Happy baby pose met handen thv de enkels

Je kan in beide opties een bolster of wat kussens brengen onder je dijbenen voor meer steun. 

Is geen één van deze houdingen voor jou lichaam op de moment, geen paniek! Je kan nog de voeten vastnemen en de knieën naar buiten laten vallen.

Processed with VSCO with ka1 preset

Variatie Reclined Butterfly

Na 3 minuten breng je de voeten terug naar beneden en sluit je zachtjes je knieën naar de borst toe. Kom dan op je eigen manier rechtop zitten.

Butterfly – 4 min

Plaats dan je voetzolen tegen elkaar. Wil je meer een stretch ter hoogte van je heupgewricht? Leg dan je voeten dichter tegen je bekken. 

Misschien wil je meer je meer stretch ter hoogte van de binnenkanten van de benen?  Leg dan je voeten iets verder weg van je bekken. Adem in, adem uit en buig zachtjes voorover. 

Processed with VSCO with ka1 preset

Butterfly Pose

Wil je graag iets onder je knieën zodat je ze volledig kunt loslaten? Plaats dan een kussen of een paar kussens afhankelijk van de dikte onder je knieën. Heb je blokjes of een bolster, dan kan je deze ook gebruiken. 

Het kan ook een optie zijn om je hoofd te ondersteunen zodat je nek volledig kan ontspannen. Uiteraard kunnen ook hier de blokjes vervangen worden daar een aantal kussens.

Kom na 4 minuten op je eigen tempo uit de houding en voel wat je nodig hebt. De benen misschien eens uitstrekken? Of de handen achter je plaatsen en je bekken naar voor bewegen?

Wanneer je klaar bent voor de volgende houding, kom je op je buik liggen.

Sfinx pose – 4 min

Sfinx pose is een ideale houding voor stress in de schouders en de spier daartussen, de trapezius spier. Bovendien is deze houding aan antidoot tegen het langdurig zitten aan tafel. Zalig om die borstkas open te stretchen!

Breng de ellebogen onder de schouders en hef de borst op. Ontspan de bilspieren. De nek kan je laten hangen of ondersteunen met een blokje of wat kussens. De schouders kan je laten doorhangen of juist niet. Dus check in wat het beste voelt voor jou lichaam.

Processed with VSCO with ka1 preset

Sfinx met ondersteuning van het hoofd

Ik vind het altijd aangenaam in deze houding om de nek volledig los te laten. Daarom plaats ik altijd een blokje of kussentje onder mijn hoofd, zodat ik alles los kan laten.

Kan je iets meer stretch gebruiken? Plaats dan blokjes, kussentjes of een bolster onder je ellebogen of handen.

Processed with VSCO with ka1 preset

Sfinx met blokjes onder de armen

Na 4 minuutjes kom je terug naar een zittende houding en merk op wat je voelt in je lichaam.

Half butterfly fold – 3 min aan elke kant 

Buig de knie, breng je linker hiel naar je bekken toe. Het gestrekte been mag naar voor of diagonaal gestrekt zijn naargelang wat het beste voelt voor jou. Adem in, Adem uit en buig naar voor over je gestrekte been. Buig je knie lichtjes indien nodig. En laat alles los… 

Je kan je lichaam laten hangen over een bolster of wat kussens voor ondersteuning. Wil je graag je gebogen knie ondersteunen? Plaats er dan een kussen of een blokje onder. 

Wil je liever je zijkanten wat extra aandacht geven? Open dan je borst naar je gebogen knie toe. Je kan je met je elleboog rusten op een blokje, bolster of wat extra kussens.

Vergeet zeker niet de andere kant te doen! Nadat je beide kanten gedaan hebt, vind je jouw weg terug naar handen en knieën.

Child’s pose – 3 min 

Vanop handen en knieën, plaats je de dikke tenen tegen elkaar. De knieën breng je zo wijd als goed voelt voor jou lichaam. Buig je lichaam voorover op een uitademing en relax… 

Processed with VSCO with ka1 preset

Child’s Pose

Plaats een kussen, blokje of bolster onder je hoofd als dat goed voelt.

Heb je gevoelige knieën? Leg dan een dekentje onder je knieën.

Je kan er voor kiezen om langer in deze houding blijven voor je eindrelaxatie. Een tweede optie is dat je van hieruit terug op de rug gaan liggen met een kussen of bolster onder je knieën of borst. Wat voor jou lichaam goed voelt! 

Ziezo we kunnen er weer volledig tegen aan!

Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar!

Namasté,

Jess 

Het woord ‘stress’ heeft in onze hedendaagse maatschappij, die gekenmerkt wordt door hoge werkdruk en deadlines halen, een negatieve bijklank gekregen. Wanneer mensen het woord stress horen denken ze meteen aan de negatieve gevolgen van stress zoals burn-out, hoofd- en nekpijn, overwerkt zijn, altijd op de toppen van je tenen lopen en noem maar op.  

Helaas zijn dat synoniemen die verband houden met ‘overstressed zijn’. Stress en overstressed houden twee heel verschillende dingen in.  

Wat is de functie van stress?

Stress is een natuurlijk hormonaal mechanisme van het lichaam. Zonder dit hormonaal systeem zou de mensheid al lang uitgestorven zijn. Denk maar aan de ‘fight or flight’ respons die mensen hebben in gevaarlijke situaties. Wanneer men te maken krijgt met een stressvolle situatie, wordt onze adrenalinetoevoer in ons lichaam verhoogd. Dit zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling gaat stijgen. Zo blijven we scherp en alert in extreme en soms gevaarlijke situaties. Adrenaline is het stofje dat maakt dat je supersnel kan wegrennen of voorheen onmogelijk lijkende dingen kan doen. Stress is dus een overlevingsmechanisme. En een portie gezonde stress is nodig voor mentale en fysieke uitdaging, wat resulteert in een gezond lichaam.  

Bovendien is het van belang dat onze beenderen, gewrichten, spieren en bindweefsel – kortom, alle weefsels in ons lichaam – te maken krijgen met gezonde portie stress. En dat doen we door te bewegen.  

Wanneer mensen langdurig in bed liggen omwille van bijvoorbeeld ziekte, wordt er bijna geen stress blootgesteld aan ons lichaam door beweging. Als gevolg daarvan atrofiëren of verminderen onze spieren, beenderen, … We hebben dus stress nodig voor onze weefsels en ons lichaam sterk en gezond te houden.  

Wat is overstressed zijn?

Wanneer we continu onder stress staan, door bijvoorbeeld ons werk, het gezin, de verplichtingen die we ons zelf opleggen enzovoort, dan spreken we van ‘over-stressed’ zijn. Overstressed zijn betekent dat het lichaam continu in een staat van paraatheid staat, dit inclusief hoge hartslag en snelle ademhaling. Klinkt vermoeiend, niet? We spreken hier over pathologische stress of overspannenheid. Dit soort stress veroorzaakt een heel arsenaal aan lichamelijke en mentale klachten. 

Wat is het verband tussen stress & yoga?

Ik hoor jullie al denken: Wat heeft yoga dan met stress gemeen? Is yoga niet juist om te ontstressen? Wel, ja en nee.  

Tijdens het beoefenen van yoga wordt het lichaam blootgesteld aan gezonde stress. Je krijgt door het uitvoeren van de houdingen een hogere hartslag en een snellere ademhaling (let wel! Deze wordt geacht om binnen de perken te blijven). Door deze gezonde stress toe te passen, krijgt het lichaam uitdaging en wordt het sterker, zowel mentaal als fysiek. Door de afwisseling van sterkere en zachtere houdingen, kan het lichaam tussendoor kan recupereren, waardoor het stressniveau weer gaat dalen.  

In yoga zoeken we dus de gulden middenweg tussen stress opbouwen en rust. Tussen grenzen opzoeken en dan weer loslaten. Die balans kan slechts bereikt worden door te luisteren naar je lichaam. Door te voelen hoe ver je kan gaan, jezelf niet over die grens te pushen maar ermee te flirten. Door deze balans tussen stress en loslaten, zal stilletjes aan ons lichaam meer en meer openen, wat resulteert dat onze grenzen zachtjes aan gaan verleggen.

De juiste soort stress is belangrijk!

Het is van uiterst belang dat de juiste soort stress toegepast wordt in yoga.

Wanneer men spreekt over een dynamische yogales, stretchen we meestal onze spieren en dat doen we het beste door onze spieren eerst warm te maken. Door uitdagende en spierversterkende asana’s uit te voeren, komen onze spieren in contact met hun portie gezonde stress. Waarna ze in Savanasana of de lijkhouding op het einde van de les weer kunnen recupereren.  

Gewrichten, ligamenten en bindweefsel daarentegen hebben nood aan een andere aanpak. De rustige of ‘yin-achtige’ aanpak. Door langdurig in een bepaalde houding te zitten, worden deze weefsels geconfronteerd met stress. Als gevolg daarvan is er een verhoogde toevoer van bepaalde cellen, die onze weefsels soepeler maken. Ook hier biedt savasana of de lijkhouding weer een ideaal recupereer-moment.   

Het besluit

Dus vergeet die negatieve connotatie van stress. Stress is nodig voor het optimaal functioneren van het lichaam en dat zowel op de mat als ervan. Belangrijk is om je grenzen te (h)erkennen en te voelen en daar niet regelrecht overheen te gaan. Door dit toe te passen op onze yogamat, zullen we gaandeweg in ons dagdagelijks leven onze grenzen herkennen, naast onze mat. Waardoor we te veel stress en overspannenheid tot een minimum kunnen beperken met een gezonde geest en lichaam tot gevolg!

Vandaag, donderdag 2 mei, ben ik kei happy opgestaan, want ik had een belangrijke afspraak! 

Ik ben met zoveel grootse plannen bezig, en dat voornamelijk in mijn hoofd. Daarom bedacht ik mezelf dat het eens tijd was om, jawel, actie te ondernemen. Dus besloot ik om met boekhouder Rudy een afspraak vast te leggen. BELANGRIJK: Rudy, is boekhouder Rudy zijn echte naam niet. Omwille van de privacywet heb ik hem een andere naam gegeven, kwestie van geen schadeclaims te krijgen aangezien mijn bankrekening nu al aan het wenen is…  

Boekhouder Rudy, je vriend.  

Neen, Rudy was een toffe peer.  Hij nam mij serieus en lachte mij niet uit toen ik zei dat ik misschien toch wel gekke plannen had. Nu, of hij echt niet aan het lachen was, kon ik natuurlijk niet zien aangezien alles via mail ging. Maar ik geloof in de goedheid van de mens…  

Soit, vandaag donderdag 2 mei 2019, ontmoet ik Rudy voor mijn belangrijk gesprek in verband met mijn gekke yogaplan… Rudy ziet eruit als een echte boekhouder. Serieus en tikkeltje nors, ruikend naar een vers taske koffie maar toch zeer sympathiek. Hij vroeg wat verder naar mijn gekke plan. “Wel Rudy” zei ik, heel professioneel als ik altijd ben – NOT – “Ik zou graag yogateacher worden als zelfstandige in bijberoep” 

Zag ik daar een wenkbrauw fronsen? Wel ja, die pokkerface van jou kan beter Rudy… Als (bijna??) beginnend zelfstandige (??), herken je de “WTF-blik” in mensen hun ogen. Alsof ze jouw vol medelijden aan kijken en denken: “Lieve schat, kom eens met je voetjes op de grond”… Maar laat ze denken, want ik denk juist dat zij eens met de voetjes van de grond moeten komen, als je begrijpt wat ik bedoel?! Terug naar het medelijden van Rudy. Wel Rudy ik heb geen medelijden nodig, toch lief van jou dat je zo begaan bent… Rudy zei dat er tegenwoordig veel mensen yogateacher willen worden. Ja lap, nog meer concurrentie…  

Het plan van Boekhouder Rudy 

Rudy begint een plannetje te maken… Over BTW, belastingen en vrijstellingen en dan was hij nog niet over de vaste kosten begonnen. Zie mij hier volledig wit wegtrekken. Hij zei om de kosten te drukken dat ik beter les ga geven bij een VZW. Misschien geen slecht idee maar ik ben nog onder de indruk van al die cijfers… Oh mijne lieve god 

Really Rudy? Meen je dit nu, toen ik op het internet ‘vrijstelling van BTW‘las, klonk dat toch iets optimistischer en veelbelovender hoor… Ik kon mijn teleurstelling en sarcasme niet verstoppen – heel raar van mij – en zei tegen Rudy: “dus als Belgische zelfstandige, word je alleen nog armer?” Ik denk dat mijn bankrekening mij nu aan het smeken is op zijn blote knieën om het niet te doen…. “Neen please, doe het niet, denk twee keer na…. *jammerend gefluister* 

Ik was wel blij met Rudy zijn eerlijkheid. Echt ik apprecieer dat. Ik vind het leuk dat mensen hun wenkbrauwen fronsen en vlakaf, zonder al te veel boeh of bah zeggen waar het op staat. Of hij is gewoon geen fan van yoga teachers, dat kan ook. Maar neen ik geloof in de goedheid van de mens. Neen Rudy heeft zijn punt wel gemaakt…Ik denk zelfs dat hij het wat jammer vond. Ja ik zie ik vrij schattig uit wanneer, ik triestig kijk.  

Moraal van het verhaal:  

Zelfstandige worden in bijberoep zit er momenteel niet in aangezien de Belgische staat mij dan wil plunderen. Ik zal een, andere aanpak moeten verzinnen… Maar niet getreurd, deze bron van enthousiasme en impulsiviteit zal wel een andere manier vinden om haar gekke yogaplan tot werkelijkheid te brengen… Want als je met je voetjes op de grond blijft staan heb je nooit de kans om te vliegen. Jawel, deze zeemzoete quote heb ik terplekke, lees in de zetel, verzonnen.  

Namasté Jess  

In de wereld van vandaag zijn er een hele hoop, misverstanden over yoga de wereld ingesmeten. Tijd om deze eventjes te ontkrachten waardoor ook jij gelooft dat je NU op een yogamat kunt stappen!  

Misverstand 1: Je moet lenig zijn om yoga te doen. 

Zeggen dat je geen yoga doet omdat je niet lenig bent, is hetzelfde als zeggen dat je niet moet douchen omdat je vuil bent.  

Ikzelf was zo stijf als een hark en kon zelfs mijn voeten niet aanraken wanneer ik naar een vooroverbuiging ging. Echte yoga is niet zoals die van in de boekskes. Echte yoga houdt in dat je gewoon komt opdagen. Op je mat, je vooroordelen achtergelaten bij de voordeur. Het is wel zo dat het regelmatig beoefenen van yoga, jou leniger maakt. Des te meer een reden om nu met yoga te beginnen  

Misverstand 2: Yoga is voor zweverige mensen.  

Dat yoga voor sommige mensen een soort van een spiritueel pad kan zijn, daar ben ik het volledig met eens. Door yoga te beoefenen ga je niet gaan zweven, integendeel: je komt meer in het hier en nu. Beide voetjes op de grond, in de realiteit. Probeer maar eens een hoofdstand te doen wanneer je met je gedachten bij je TO DO list zit. Ik kan het je zeggen uit ondervinding: GEEN STRAK PLAN. Tenzij je graag een paar dagen thuis bent van het werk natuurlijk. Ga dan voornamelijk je gang maar ik wil hier zeker niet aan zetten tot ziekteverzuim.  

Als je regelmatig yoga beoefent, word je wel bewuster van het leven, eveneens van je denken en doen. Wil dat daarom zeggen dat je gaat zweven naar een hoger bewustzijn? Nou, helemaal niet. Mensen, de tijd van de hippies, die is echt wel achter de rug… Dit is het nieuwe tijdperk, het tijdperk van de realistische hippies. Hippies, als in mensen die gewoon lekker doen waar ze zin in hebben en het schijt hebben aan vooroordelen. Dus pak die yoga mat en ga er lekker voor!  

Misverstand 3: Je moet slank zijn voor yoga.  

Sorry, dikste quatch ever. In de lessen die ik volg – in eender welke stijl dan ook – is er een arsenaal aan verschillende mensen. Dit maakt yoga één van de mooiste soorten lichaamsbeweging die er bestaan. Wanneer je daar op je matje staat, vallen alle verwachtingen weg. Je bent wie je bent en dat is genoeg. Oud, jong, dik, dun, Yoga is er voor iedereen. Er is in een yogales geen ruimte voor competitiviteit en vooroordelen. Er is alleen ruimte om jezelf te zijn. En is dat niet één van de mooiste reden om nu aan yoga te beginnen?  

Dit misverstand is naar mijn mening de wereld ingesmeten door de perfecte instagram-chickies. En jawel, misschien maak ik mijzelf daar af en toe ook wel schuldig aan, door alleen maar headstands en moeilijke houdingen te posten.   

Maar ik nodig jullie uit om eens nuchter na te denken, hoeveel foto’s en bewerkingen zouden er moeten gebeuren om die ene perfecte foto te nemen? 20, 30, 100? Ikzelf moet er soms al 120 nemen. Want fotogeniek zijn mensen, het is een talent. Zeker als je fotograaf en model moet zijn tegelijkertijd. Daarbij komt misschien nog een uur aan fotobewerkingen bij om het geheel er goed er goed te laten uitzien.  

Neen mensen, sociale media is niet het werkelijke leven. Sociale media is voor veel van deze mensen een bron van inkomsten. En laten we eerlijk zijn een instafeed met foto’s waarop je op je muil valt of verkrampt in een pose staat zou enorm grappig zijn, maar lokt voor hen helaas geen sponsors.  

Besluit, neem de sociale media steeds met een korrel zout en gebruik het vooral als inspiratie!  

Misverstand 4: Yoga draait om moeilijke houdingen.  

Fout! Voor elke ‘moeilijke’ yoga houding bestaan er evenzeer 10 simpelere houdingen of variaties. Waarom heb ik die ‘moeilijke’ tussen aanhalingstekens gezet? Wel, ik ben van mening dat iedereen zijn eigen practice heeft en dus ook zijn eigen struggles die daarmee gepaard gaan. Soms kan het zijn dat je heel open bent in de heupen en heel gemakkelijk in een split kan komen. Daar staat bijvoorbeeld tegenover dat je totaal geen evenwicht hebt en omvalt maar wanneer je nog maar denkt om op één been te balanceren. Laat staan dat je recht blijft bij een headstand.  

Waar ik jullie evenzeer van bewust wil maken is dat de foto’s van de ‘perfecte yogaposes’ – als die al bestaan- niet gemaakt zijn vanaf de eerste dag dat iemand aan yoga doet. Moest iemand van mij een foto genomen hebben de eerste dag dat ik yoga deed, dat zou pas gieren geweest zijn. Neen, we moeten realistisch zijn. De meerderheid van de yogi’s die deze foto’s kunnen posten, hebben daarvoor in hun practice enorm veel tijd en geduld gestoken. Want dat kan je helaas niet van vandaag op morgen. Stel je voor …  

Dus moraal van het verhaal: Het is jouw individuele practice met jouw individuele struggles. Bovendien is de weg naar een moeilijke pose even leuk als wanneer je op een (onverwachte) moment in de houding zelf komt.  

Misverstand 5: Yoga is voor rustige mensen.  

HA HA HA. Meer kan ik niet zeggen. Of toch wel: yoga is voor mensen die gek worden van het geratel in hun hoofd. En dan nog. Yoga biedt geen zekerheid dat dat geratel zal stoppen. Het kan je wel helpen…  

In yoga kunnen mensen hun energie ook kwijt. Kijk bijvoorbeeld naar de dynamische ashtanga of vinyasa practice…  

Neen, yoga is een manier voor rust vinden. Ik denk dat het daarom zo populair begint te worden in Europa. Door onze drukke levens zoeken we immers naar meer rust. En yoga kan ons daar zeker hulp voor bieden alsook een houvast. 

We zijn allemaal (tijdelijk?) een beetje gek door onze “monkey mind”. Dus ook JIJ bent welkom in onze yogales!